Pengar på Bali

Växelkursen för Indonesiska Rupiah

1 svensk krona (SEK) ger dig 1489 indonesiska rupiah (IDR)

1000 indonesiska rupiah (IDR) ger dig 0,67 svenska kronor (SEK)

Enligt växelkursen 2024 April 23

Bankernas valutakurser för betalningar och överföringar (avista)

Köpkurs: 0.000661*
Säljkurs: 0.000692*
* en uppskattning

Valutan på Bali är indonesiska rupiah. Överallt finns bankomater där man lätt kan ta ut pengar genom sitt debit- eller kreditkort. Här tillkommer en avgift på runt 35 kronor för varje transaktion. Nästan alla hotell och de flesta restauranger tar kort, men för mindre restauranger och alla annan service är det kontanter som gäller. Butiker riktade mot turister tar också nästan alltid Visa, Mastercard och AmEx, men vid shopping på marknader gäller så klart kontanter. Vid de flesta kortköpen tar butikerna ut en avgift på runt 3%, vilket kan vara bra att känna till.

Skatt och serviceavgifter

På de flesta priser som visas tillkommer 10% skatt, samt en serviceavgift för hotell och restauranger. Serviceavgiften kan variera, men ligger oftast mellan 10% och 15%.

Växla pengar

Det finns en uppsjö av små kontor där det är möjligt att växla pengar. Det rekommenderas att växla från US dollar till indonesiska rupiah. Stora valörer ger bättre växelkurs. Var uppmärksam vid affären! Vissa kontor lurar gärna turister på kursen och det kan vara förvirrande med de nya sedlarna, vilket utnyttjas av mindre pålitliga personer.

Dricks

Eftersom det oftast läggs på en serviceavgift så förväntas ingen dricks, men har man fått bra service kan man lämna en liten summa i dricks och det uppskattas mycket av personalen.