Giliöarna

Post Images

Öster om Bali, nordväst om ön Lombok ligger de tre giliöarna Gili TrawanganGili Meno och Gili Air. Gemensamt för de tre giliöarna är att här är lugn och tyst, inga motorfordon är tillåtna, här tar sig både turister och lokalbefolkning fram med cyklar eller häst och vagn. Här finns inga motorcyklar eller tutande taxibilar, vilket gör kontrasten till Kutas gator väldigt stor. Öarna har mer gemensamt med Lombok än Bali. Här är befolkningen övervägande muslimer inte hinduer som på Bali.

Hur tar man sig till Giliöarna?

Både från Bali och Lombok går flera båtar över till de olika giliöarna. Det kan skilja ganska mycket i pris mellan olika bolag och det kan vara bra att kontrollera vilken eller vilka av öarna som de stannar vid. Från Bali går båtar till giliöarna från Benoa nära Sanur och Pandang Bai. Flera av bolagen som har båtturer ut till Gilis hämtar även upp hotellet med bussar och erbjuder också att köra tillbaka vid tur och retur resa. Resan från Bali tar drygt en timme.

Hur tar man sig mellan Giliöarna?

Två gånger om dagen går så kallade public boats. Båtarna tar en rundtur mellan öarna en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen. En tur mellan två öar kostar cirka 20 kronor. Missar man dessa båtar går det att ta en taxibåt. Dessa har fasta priser på 250 000 IDR för en tur, men det får plats ganska många i en båt.

BlueWater Express

BlueWater Express trafikerar sträckorna Södra Bali (Serangan) till Gili Trawangan och Lombok, samt Östra Bali (Padang Bai) och Lombok. BlueWater erbjuder även transfer från eventuellt boende på Bali till närmsta hamn inför resan till Giliöarna. För aktuella tider och priser se deras webbsida på adressen http://www.bwsbali.com/

GiliCat

GiliCat erbjuder resor från Bali till Lombok och Gili Trawangan. De kör två rundturer varje dygn under högsäsong och en gång per dygn under lågsäsong. Deras tider och priser finns på deras webbsida http://www.gilicat.com