Balis Flygplats

Balis internationella flygplats heter Ngurah Rai International Airport och det här vi hamnar när vi flyger till Bali. Här är några fakta om flygplatsen:

  • Flygplatsen har IATA-koden DPS

  • Ngurah Rai International Airport ligger på den södra delen av ön Bali, ungefär 13 km söder om huvudstaden Denpasar.

  • Flygplatsen är uppkallad efter den balinesiska hjälten I Gusti Ngurah Rai, som ledde den balinesiska motståndsrörelsen mot den nederländska kolonialmakten på 1940-talet.

  • Flygplatsen invigdes 1969 och har sedan dess genomgått flera stora renoveringar och utbyggnader för att möta den ökande efterfrågan på flygresor till och från Bali.

  • Ngurah Rai International Airport har två terminaler: Terminal 1 används för inrikesflygningar, medan Terminal 2 används för internationella flygningar.

  • Flygplatsen har också en mängd faciliteter för resenärer, inklusive restauranger, butiker, lounge-områden och gratis Wi-Fi.

Vem var I Gusti Ngurah Rai? Han föddes 1917 i en by på östra Bali och blev en ledande figurer inom motståndsrörelsen mot den nederländska kolonialmakten på 1940-talet. Han ledde ett framgångsrikt uppror mot de nederländska styrkorna i östra Bali 1946, men dog tyvärr strax därefter i en strid mot de nederländska styrkorna i södra Bali. Hans mod och ledarskap gjorde honom till en symbol för balinesisk stolthet och motståndskraft, och därför valde man att uppkalla flygplatsen efter honom för att hedra hans minne och hans bidrag till Balis historia.